Navigatie

Energie label aanvragen
EP info voor woningen
EP info voor utiliteitsbouw

Binnen 1 week uw energie label in huis

Het energie prestatie label

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een pand is. Eigenaren zijn verplicht bij verkoop en verhuur een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Deze verplichting geldt ook als eigenaren een nieuwe woning laten bouwen.

Een energielabel voor gebouwen geeft aan:

Energie label aanvragen

Aanvragen doet u binnen 2 minuten op onze website

Appartement

Prijzen inc. btw

Rijtjeswoning

Prijzen inc. btw

Vrijstaand

Prijzen inc. btw

Utiliteit

Prijzen ex. btw

Energie label voor woningen

Alles wat u moet weten

Wanneer is een energie label verplicht?

U moet een energie label aanvragen in de volgende situaties:

Het energie label is al sinds 2008 verplicht bij verkoop of verhuur van een woning. Sinds 2021 moet hiervoor ook echt een erkend deskundige een opname van uw woning verrichten. Zonder energielabel kunt u niet adverteren op Funda, aanvraag van het energie label is dus belangrijk. Zorg dat u dit direct doet, dan hoeft u niet onnodig te wachten. 

 

Wat is het energie label?

Het energie label geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Dit kan variëren van een A t/m G. Daarbij is A voor zuinige woningen en G voor onzuinige woningen. De factoren die dit bepalen zijn onder andere; isolatie, het glas, de ketel, ventilatie, en of er zonnepanelen aanwezig zijn op de woning. 

 

Belang energielabel

Het energielabel heeft voordelen voor de eigenaar van het huis, kopers van woningen en nieuwe huurders:

  • Kopers en nieuwe huurders zien direct of een woning energiezuinig of niet zuinig is.
  • Het energielabel geeft kopers en huurders een indicatie van de energierekening.
  • Het energielabel laat met voorbeelden zien hoe een eigenaar zijn huis energiezuiniger kan maken.
  • Het energielabel kan een positieve invloed hebben op de uiteindelijke verkoop- of verhuurprijs van een woning.
  • Een groen energielabel kan de verkoop of verhuur van een woning versnellen.

 

Verplicht energielabel

Het energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen. Bij sommige woningen of bijzondere gebouwen is een energielabel niet verplicht. Bijvoorbeeld bij een beschermd monument of fabriekshal.

 

Nieuw op energielabel: hoe snel kan woning van het gas af

Vanaf 1 augustus 2021 geeft het energielabel ook aan of een woning makkelijk van het gas af kan. En of dak, vloer of ramen nog (extra) isolatie nodig hebben om over te stappen op een elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. In slecht geïsoleerde woningen heeft een warmtepomp of aansluiting op het warmtenet geen zin. 

Het energielabel geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd (zogenoemde isolatieniveau). En hoe dak, vloeren en ramen van een woning optimaal geïsoleerd kunnen worden (zogenoemde streefwaarden). Bij een oude woning liggen de streefwaarden lager dan bij een nieuwe woning. Als een dak, vloer of raam optimaal is  geïsoleerd, vermeldt het energielabel dat het voldoet aan de standaard voor woningisolatie.  

Energie label voor utiliteitsbouw

Alles wat u moet weten

Energielabel utiliteitsgebouwen

Bij de verkoop, verhuur en oplevering van een utiliteitsgebouw is een energielabel meestal verplicht. Utiliteitsgebouwen zijn bijvoorbeeld kantoren, scholen, winkels en ziekenhuizen. Voor sommige utiliteits gebouwen is een energielabel niet nodig, zoals fabriekshallen of beschermde monumenten.

Energielabel bij nieuwe verhuur of verkoop

Bij nieuwe verhuur moet de eigenaar van het gebouw een kopie van het energielabel aan de nieuwe huurder geven. Bij verkoop ontvangt de koper het energielabel van de vorige eigenaar.

 

Toezicht op energielabel

De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert of er een definitief energielabel is bij de verkoop, verhuur of oplevering van gebouwen.

 

Zichtbaar ophangen energielabel

Overheidsorganisaties in publieke gebouwen van meer dan 250 m2 moeten het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek ophangen. Bijvoorbeeld naast de receptie of de ingang.

Dit geldt ook voor andere publieke gebouwen vanaf 250 m2. Denk daarbij aan ziekenhuizen, winkels, supermarkten, restaurants, schouwburgen, banken en hotels. Maar alleen als er voor deze gebouwen een energielabel beschikbaar is. Bijvoorbeeld door een verkoop.