Snelle links

Wat is Spouwmuurisolatie?

Subsidies

Dak-, vloer en spouwmuurisolatie

Uw woning isoleren

Investeren in het isoleren van uw woning is ontzettend aantrekkelijk, omdat het rendement ten opzichte van de kleine investering erg hoog is.

Isoleren verhoogt de behaaglijkheid en comfort binnen uw woning.   draagt bij in de verlaging van uw stookkosten zonder uw huidige installaties te vervangen.

U kunt gemiddeld tussen de €300 en €1000 besparen per jaar!
Bovendien heeft u mogelijk recht op subsidies waardoor het extra voordelig wordt om uw woning te isoleren.

Spouwmuurisolatie

De nummer 1 verbetering van uw schil

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een eenvoudige manier om de buitenmuren te isoleren. Een spouwmuur isoleren vraagt geen verbouwing èn is relatief goedkoop. Spouwisolatie verdient u al terug in 3 à 4 jaar. En dat is nog korter wanneer u hiervoor subsidie aanvraagt. Zoekt u een betaalbare manier om het gasverbruik flink verlagen, dan is spouwmuurisolatie de nummer 1.

Een spouwmuur bestaat uit een binnenmuur en een buitenmuur met daartussen een lege ruimte (een spouw) van meestal 5 tot 7 cm. Deze manier van bouwen was bedoeld om te voorkomen dat er vocht van buiten in uw huis binnendringt. Toentertijd is er te weinig besef geweest dat deze spouwmuren veel warmte verspillen. Gelukkig is dit nu eenvoudig op te lossen: deze lege tussenruimte kan opgevuld worden met (waterafstotende!) isolatie. Uw huis krijgt daarmee een warme jas: er ontsnapt minder warmte naar buiten en de warmte is beter verdeeld in hu

Maar is spouwmuren isoleren ook mogelijk voor uw huis? Wat zijn de spouwmuurisolatie kosten en welke besparing staat er tegenover? Wat is de beste spouwisolatie en zijn er ook risico’s en nadelen? Op deze pagina leest u echt álles over spouwisolatie.

Muurisolatie prijzen: waar moet ik rekening mee houden?

Wat gaat spouwmuurisolatie kosten voor uw huis? Al vanaf € 16,00 per m² kunt u uw spouwmuren isoleren. De exacte spouwmuurisolatie prijs is van een aantal factoren afhankelijk zoals bijvoorbeeld het aantal m2 te isoleren spouwmuur, de breedte van de spouw en de bereikbaarheid van de gevels. Voor een hoekwoning betaalt u ongeveer € 2.000,- en bespaart u gemiddeld € 650,- per jaar.

Wilt u weten wat precies de muurisolatie prijzen zijn voor uw woning? Neem gewoon eens contact op.

Spouwmuurisolatie: wat is de besparing?

Tegenover de spouwmuurisolatie kosten staat een zeer korte terugverdientijd: gemiddeld ruim 3 jaar. Op dit moment zijn de gasprijzen – door de schaarse gasvoorraad – erg hoog. Dit betekent dat de spouwmuurisolatie besparing nog hoger is. In combinatie met subsidie zal de terugverdientijd verkort worden naar ongeveer 2 jaar.

Hoe werkt het?

De werkmethode

Hoe wordt spouwmuurisolatie aangebracht?

Wij kunnen een bestaande spouwmuur na-isoleren via de buitengevel. De muren hoeven hiervoor niet opengebroken te worden. Hoe gaan wij te werk?

 • De adviseur kijkt altijd eerst of de spouwmuur en de gevel geschikt is voor spouwmuurisolatie. Is spouwmuurisolatie verantwoord, dan worden:
 • In de voegen worden kleine gaatjes geboord. In een verspringend patroon.
 • Via deze gaatjes wordt het isolatiemateriaal in de spouw geblazen of gegoten.
 • De gaatjes worden weer keurig op kleur gevoegd. U kunt bijna niet zien dat we bij u langs zijn geweest.
 • Bij onvoldoende kruipruimte ventilatie, voorzien wij de kruipruimte van ventilatieroosters

Het aanbrengen van muurisolatie gaat dus snel en is eenvoudig: er hoeft niet gesloopt te worden. De klus is al binnen 1 dag(deel) klaar en geeft nauwelijks overlast. Onderhoud aan uw muurspouw isolatie is niet nodig.

Spouwmuurisolatie: wat is isolatiewaarde (/Rc-waarde)?

De isolatiewaarde (R) geeft aan hoe goed een muur is geïsoleerd. Hoe hoger, hoe beter. De isolatiewaarde voor spouwmuurisolatie kan je uitdrukken op 2 manieren: Rc-waarde en Rd-waarde. De Rc waarde van spouwmuurisolatie is de waarde van het isolatiewaarde PLUS de stenen muur. Hoe weet u nu welke waarde bij uw huis hoort. Daar zijn tabellen voor, vastgesteld door Bureau CRG. Deze waarde is heel belangrijk voor het opstellen van het energielabel voor uw huis. Het is dus altijd belangrijk dat u een isolatiemateriaal kiest dat officieel geregistreerd is bij bureau Bureau CRG (link naar ISSO – gelijkwaardigheidsverklaringen).

De andere waarde, Rd-waarde, is de waarde van puur het isolatiemateriaal zelf. Dus de wol. De stenen muur wordt niet meegerekend. Deze waarde is belangrijk voor het aanvragen van de subsidie op isolatie. Er worden namelijk eisen gesteld aan de minimale Rd-waarde van de spouwmuurisolatie.

Na isolatie spouwmuur: wat zijn de aandachtspunten?

Niet elke woning met spouwmuren is geschikt voor spouwisolatie. Er zal van te voren een goede spouwinspectie gedaan moeten worden. Dit voorkomt achteraf vervelende (vocht-) problemen. Waar letten wij op bij een spouwinspectie?

 • Om een spouwmuur te kunnen isoleren, moet de spouw schoon zijn. Want alleen bij een schone spouw kan je een goede vulling garanderen. Soms is er tijdens de
 •  bouw vuil of cementresten in de spouw terecht gekomen. Deze spouwvervuiling verwijderen is dan noodzakelijk, zodat vochtproblemen worden voorkomen.
 • De spouw moet dik genoeg zijn. Een spouwmuur van maar 2 cm dik is niet goed te vullen. De optimale spouwbreedte is 4 cm of meer.
 • Als je spouwisolatie aan laat brengen, moet het gevelwerk in orde zijn. Dat wil zeggen dat er geen barsten aanwezig mogen zijn of dat het voegwerk eruit brokkelt. Slecht voegwerk kan er voor zorgen dat de isolatie wordt aangetast. Hierdoor gaat het isolerend vermogen achteruit en kunnen er vochtproblemen ontstaan. Dus eerst herstellen en dan isoleren.
 • Er zijn gevels die voortdurend pal op de wind staan. Het gevelwerk heeft veel te verstouwen. Zeker als de gevelsteen ook nog eens poreus is. Om vochtproblemen te voorkomen is het nodig deze muren te impregneren. Dit is het aanbrengen van een onzichtbare beschermlaag die voorkomt dat de steen water opneemt.

Energielabel verbeteren spouw isolatie

Wanneer u spouwisolatie wilt aanbrengen voor het verbeteren van het energielabel van uw woning, dan is spouwisolatie een goede keus. Echter zoals eerder genoemd, moet het gebruikte isolatiemateriaal wel de juiste zijn. Spouwmuren isoleren met bij Bureau CRG geregistreerde materialen levert vrijwel altijd een verbetering in energielabel op. Dit is de reden om met Isolatiespecialist te werken, wij weten alles van isolatie, subsidie voor spouwmuurisolatie en andere duurzaamheidssubsidies en hoe de energielabel huis verbeteren mogelijk is. Neem contact op middels het offerte aanvraagformulier of bel ons.

Veelgestelde vragen

FAQ

 En hoe lang duurt het voordat je dit hebt terugverdiend?

De kosten voor spouwmuurisolatie bedragen ongeveer € 16,00 – € 22,00 per m². Voor een tussenwoning betaalt u ongeveer € 1.000,00. Natuurlijk zijn de kosten voor spouwmuurisolatie o.m. afhankelijk van de situatie, product en de bereikbaarheid van de woning.

Gemiddeld wordt spouwmuurisolatie terugverdiend in 3 – 6 jaar. De terugverdientijd is ook afhankelijk van meerdere factoren, zoals het stookgedrag van een huishouding, of er sprake is van een koude of wat warmere winter, de mate van thuiswerken, enzovoorts.

Op dit moment kunnen woningeigenaren in aanmerking komen voor een leuke subsidie op spouwmuurisolatie: € 5,00 per m². Dit reduceert behoorlijk de kosten van de investering van spouwmuurisolatie en verkort daarmee ook de terugverdientijd.

Spouwmuurisolatie is een heel eenvoudige manier om de buitenmuren te isoleren. Dit systeem is veelal mogelijk bij woningen die gebouwd zijn na 1930.

In de bouw noem je de lege ruimte tussen een buitenmuur en een binnenmuur een spouw. Huizen die gebouwd zijn tussen ca.1930 en 1975 zijn voorzien van deze muurconstructie. Tijdens de bouw is er geen isolatie in de muur aangebracht. Hoe doel van deze manier van bouwen was o.a. het voorkomen van vochtproblemen (vochtdoorslag van de buitenmuur naar de binnenmuur).

Later is men hier op teruggekomen. Deze manier van bouwen heeft namelijk een groot nadeel: er gaat veel warmte verloren. Zodoende is men na 1975 begonnen met het isoleren van de muren d.m.v. een dunne isolatiemat. Vandaag de dag worden de muren voorzien van dikke isolatiepakketten.

De oplossing voor het warmteverlies is het aanbrengen van spouwmuurisolatie. In het voegwerk worden gaatjes geboord (met behulp van een vastgesteld boorpatroon) waarna er met apparatuur isolatiemateriaal in de spouw wordt geblazen. Het isolatiemateriaal wordt van onder naar boven als het ware opgestapeld, zodat er een compact isolatiepakket ontstaat. De boorgatjes worden weer netjes op kleur met specie gevoegd.

Spouwmuurisolatie wordt veel toegepast. Het is een relatief eenvoudige, maar betaalbare ingreep.

Wij kunnen ons voorstellen dat mensen het moeilijk vinden om een goede keuze te maken. De een adviseert inblaaswol, de ander weer isolatieschuim. Dat kan veel verwarring veroorzaken. Wat moet er nu in mijn spouwmuur? Wat is de beste spouwmuurisolatie?

Wij zeggen altijd: dé beste spouwmuurisolatie bestaat niet, maar wel de beste isolatie voor uw woning. Het is namelijk belangrijk te kijken naar de situatie en het bouwjaar van de woning. Voor de ene woning is gietschuim het meest geschikt, voor de andere woning HR++ isolatieparels. Een oude woning met heel mooi, fijn voegwerk vraagt om een andere aanpak dan een nieuwe woning waarbij tijdens de bouw al een isolatiemat is aangebracht.

Subsidies

komt u in aanmerking?

Subsidies

Op dit moment verstrekt de overheid een forse subsidie op het aanbrengen van spouwmuurisolatie:
€ 8,00 / m2 (in combinatie met nog minimaal 1 maatregel, zie verduurzaming subsidies). Daarnaast hebben diverse gemeenten een subsidiepotje voor o.a. spouwmuurisolatie. Het is voor u zeker de moeite waard hiernaar te informeren, dan scheelt vaak veel in de spouwisolatie kosten.

Naast deze subsidie stimuleert de overheid het isoleren van woningen d.m.v. het lage BTW-tarief op de arbeidskosten: u betaalt hierover 9% i.p .v. 21%. Met subsidie isoleren is dus dubbel voordelig!

Met de zonnepanelen wordt energie opgewekt wat gedeeltelijk aan het net wordt geleverd. Daar staat een vergoeding tegenover waardoor de eigenaar ondernemer voor de BTW wordt. De BTW op de aanschaf kan daarom meestal terug gevraagd worden en over de opgewekte energie dient BTW afgedragen te worden. Er zijn 3 situaties waarbij er extra aandacht nodig is. Hieronder treft u daar meer informatie over aan.

Alles bij de Belastingdienst geregeld krijgen valt vaak toch tegen en er kunnen eenvoudig (communicatie) problemen of fouten ontstaan. De belastingdienst kan daarover boetes heffen.

Wij raden u daarom aan de btw-teruggave te laten uitvoeren door onze partner: De Centrale BTW Teruggave, zodat de teruggave goed verloopt. Kijk maar eens op de website www.btw-zonnepanelen.nl.

Indien een uitzondering van toepassing is bestaat de mogelijkheid dat de BTW niet teruggevraagd kan worden of dat er over langere tijd BTW afgedragen moet worden. Voor bijna elke uitzondering is er een oplossing, die dient echter voor installatie van de panelen uitgevoerd te zijn.

Wij bieden hiervoor maatwerk en vinden bijna altijd een oplossing. 

Let op! Bij Sustaini is de btw-teruggave deel van onze service en dus gratis! Hoe gecompliceerd uw case dus is heeft voor u geen impact. Wij zorgen voor een passende oplossing en nemen deze kosten van de teruggave op ons.

 • Treedt namens u in contact met de Belastingdienst om de BTW op uw zonnepanelen terug te vragen
 • Meldt u aan bij de Belastingdienst als BTW ondernemer en voert alle correspondentie met de Belastingdienst voor u
 • Dient namens u alle BTW aangiften bij de Belastingdienst in
 • Verzoekt namens u aan het einde van het jaar om toepassing van de Kleine Ondernemers Regeling waardoor u de opvolgende jaren geen aangiften BTW meer hoeft te doen
 • Houdt u gedurende het gehele traject via e-mail op de hoogte van de vorderingen

De btw-teruggave wordt verzorgd door onze partner specialist: De Centrale Btw Teruggave.

De CBT voldoet aan alle AVG vereisten zodat uw gegevens veilig zijn. Wanneer u gebruik maakt van de btw teruggave service, dan geeft u ons toestemming om uw naam, mail en telefoonnummer aan De CBT door te geven om de btw teruggave op te starten.